Kwaliteitslabel

Kwaliteitslabel 

Wijnen Italië 

 

Wijnen in Italië hebben een eigen Italiaans kwaliteitslabel. Belangrijk om te weten is dat dit label enkel bedoeld is voor de oorsprong van de wijn en druiven. Een “lager” kwaliteitslabel kan een fantastische wijn zijn bedacht door het wijnhuis met verschillende druiven. Terwijl een DOCG wijn juist helemaal niet jouw smaak kan zijn. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door het kwaliteitslabel en laat vooral de ervaring die jij hebt bij het drinken van een wijn een rol spelen in de keuze of jij een wijn wel of niet lekker vind. 

Voorbeeld DOCG wijn
I Croppi | Vino Giardino
Onze I Croppi albena secco DOCG een elegante frisse wijn. De afgelopen twee jaar heeft deze wijn de internationale Tre Bicchieri-prijs van Gambero Rosso gekregen. Een echte aanrader dus!

Er zijn in totaal 4 verschillende kwaliteitslabels waar een Italiaanse wijn onder kan vallen. 

Vino da tavola
De eerste classificatie zijn zogenaamde tafelwijnen. Voor het kwaliteitslabel van deze wijnen zijn geen regels opgesteld over de productie van de wijnen en de herkomst van de druif. Vaak is deze wijn gemaakt van een blend van druiven uit meerdere streken.

Indicazione Geografica Tipica of IGT
Deze classificatie is ontstaan als “tussen categorie”. De wijnen van dit type zijn meestal de relatief nieuwere wijnen die nog niet in aanmerking komen voor de traditionele classificatie. De reden hiervoor kan zijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van traditionele druiven soorten of de wijn te jong is. Een andere reden kan zijn dat de wijn is geproduceerd volgens vaak nieuwere, bijzondere technieken. Kenmerkend voor deze wijnen is wel dat de wijn voor minimaal 85% uit het gebied komt waarvan de wijn de naam draagt. Ook garandeert het label de herkomst van de druiven. 

Denominazione di origine controllata of DOC
Een DOC wijn is minimaal 5 jaar een IGT wijn geweest voordat de wijn dit label kan krijgen. Deze classificatie garandeert het productie proces van de wijn en de herkomst van de druiven. De regels kijken naar de streek waar de wijngaard groeit en de druif soorten. Een overkoepelende organisatie van de overheid is verantwoordelijk voor de controle.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita of DOCG
Een DOCG wijn heeft de strengste regels ter wereld. In geen enkel land zijn er zo veel wetregels en voorwaarden als voor een DOCG wijn uit Italië. Het verschil met een DOC wijn is dat een DOCG minimaal 10 jaar moet betaan. Deze tijd moet gebruikt worden om te leren en de wijn te kunnen verbeteren. De “G” staat voor Garantie, elke stap in het productie proces van deze wijn wordt gecontroleerd en moet voldoen aan de voorwaarden. Net als bij DOC zijn er regels over de locatie van de wijngaarden en de druif soorten. 

Kwaliteitslabel wijnen Italie
Vino Giardino
info@vinogiardino.com
KVK | 75992329
BTWnr |  NL860470623B01
IBAN | NL35 BUNQ 2040 8147 36

Volg ons op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws en acties.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en acties.

Please wait...

Je bent nu ingeschreven, dankjewel!